Prezentare:
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este un instrument financiar nerambursabil, creat in anul 2002 la nivelul Uniunii Europene, pentru situații de urgență. Scopul fondului este de a acoperi o parte din cheltuiala publică efectuată de statul beneficiar pentru finanțarea operațiunilor de urgență și de recuperare în urma catastrofei cauzate de COVID-19 în România la începutul anului 2020 identificabile prin facturi şi care sunt finalizate până la expirarea termenului de implementare a grantului.
Legislație:
În România, FSUE este derulat potrivit Hotărârii Guvernului nr. 812/2019 privind utilizarea fondurilor alocate României din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare.
Mecanismul de implementare
Pe baza datelor și a informațiilor primite de la ministerele de linie, Guvernul României, prin Autoritatea Coordonatoare și de Management a FSUE (ACM) de la nivelul Secretariatului General al Guvernului, a elaborat aplicația pentru mobilizarea FSUE pentru finanțarea operațiunilor de urgență și de recuperare în urma catastrofei cauzate de COVID-19 în România la începutul anului 2020.
În urma analizării aplicației, Comisia Europeană a aprobat acordarea sumei de 13.926.870 Euro pentru România.
Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de Autoritate de Implementare a FSUE, i s-a alocat suma de 5.041.260 euro. Această sumă a fost repartizată, în mod egal, pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, respectiv câte 630.157,50 euro/regiune de dezvoltare. Cursul euro/leu: 1 euro = 4,9393 lei.
Suma decontată pentru fiecare beneficiar în parte, declarat eligibil, s-a stabilit prin aplicarea procentului rezultat din raportarea valorii grantului pentru regiunea respectivă la valoarea totală a dosarelor din regiunea respectivă (însumarea cererilor de rambursare a aplicanților din regiune).
Prin Decizia Comisiei Europene C(2021) 6565/02.09.2021, sumele alocate din FSUE se utilizează pentru decontarea cheltuielilor publice aferente următoarelor tipuri de operaţiuni de urgenţă şi de recuperare esenţiale:
„Beneficiarul Final” (BF) reprezintă oricare dintre entitățile publice care utilizează/administrează fonduri publice și/sau bunuri din domeniul public al statului și care funcționează în subordinea/coordonarea sau după caz, în cadrul/sub autoritatea autorității de implementare, respectiv unităţi administrativ-teritoriale care au efectuat oricare dintre tipurile de operaţiuni eligibile, în vederea înlăturării pagubelor provocate de catastrofa cauzată de COVID-19 în România începând cu anul 2020.
Gestionarea contravalorii în lei a sumelor primite de la FSUE se efectuează de:
În ceea ce privește structura contului în care urmează să fie rambursate sumele solicitate de Beneficiarii Finali, sume utilizate pentru combaterea catastrofei cauzate de COVID-19 în România de la începutul anului 2020, aceasta este 21.37.02.05 – Sume primite din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, structura codului IBAN trebuind să fie solicitată de la unitățile Trezoreriei statului de care aparține fiecare Beneficiar Final.
Depunere
Reprezentanții uat-urilor/autorităților publice centrale pot depune dosarele cu documentaţia justificativă în perioada 15 februarie – 15 aprilie 2022 la Registratura MDLPA din B-dul Libertății nr. 16, latura Nord, sector 5, București, cu menţiunea „pentru Unitatea de Implementare UI-FSUE”.
Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 15 aprilie 2022.
Analiza şi selecţia dosarelor înaintate de UAT-urile pentru obiectvele afectate de COVID-19 se realizează de către UI-FSUE.
Dosarul trebuie să conțină următoarele formulare:
UNITĂȚI ÎN SUBORDINEA MDLPA
UNITĂȚI SUB AUTORITATEA MDLPA