Luni, 31 octombrie 2016, a avut loc forumul Parteneriate pentru dezvoltarea României: Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și terenuri industriale, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a participat în calitate de partener oficial.

În contextul recentei aprobări, de către Guvernul României, a Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, evenimentul a reprezentat un nou pas de consolidare a colaborării dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și principalele categorii de parteneri naționali implicați în dezvoltarea în profil teritorial a României, prezenți la eveniment. Este vorba despre sectorul public central, administrația publică locală, sectorul privat și sectorul tehnic (mediile profesional, academic și universitar). Aplicarea efectivă a Strategiei presupune implicarea tuturor acestor sectoare, ca urmare MDRAP a inițiat un parteneriat național pentru dezvoltarea teritoriului. Propunerea de parteneriat a fost semnată de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și înmânată celor patru categorii de viitori parteneri. Parteneriatul constă în patru platforme de colaborare, pentru fiecare sector în parte.

Unul dintre instrumentele care vin în sprijinul Strategiei, gestionat de MDRAP, este Observatorul Teritorial - platformă informatică în care sunt înregistrate informații și date necesare pentru a caracteriza un teritoriu (la nivel de regiuni, de județe, de municipii, orașe și comune), astfel structurate încât să evidențieze dinamica și disparitățile teritoriale din România.

Forumul a constituit, totodată, ocazia de a reuni mediul public cu mediul privat, pentru a discuta un prim pachet de 21 de terenuri și clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări. Oferta autorităților publice și cererea potențialilor investitori și dezvoltatori au fost, astfel, aduse față în față. A fost lansată, astfel, o nouă abordare a dialogului dintre autoritățile publice locale și sectorul de construcții și dezvoltare imobiliară, pentru valorificarea sustenabilă și inovativă a capitalului teritorial la nivel regional și național.

Dezbaterea “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și terenuri industrial” a fost organizată de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Camera de Comerț și Industrie a României.