ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE LA NIVELUL MDRAP PENTRU PRELUAREA ȘI EXERCITAREA PRESRO2019

Contribuția MDRAP la realizarea obiectivelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2019)


10 iulie 2019

Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu a multumit tuturor celor implicati în activitățile derulate cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene intr-un cadru deosebit: “Au gestionat 25 de evenimente și peste 2500 de invitați străini au fost în responsabilitatea lor la #MDRAP pe perioada președinției noastre. și azi i-am chemat pe toti cei peste 100 de colegi din minister implicați să le spun și personal că sunt mândru de munca lor. și câteodata un “mulțumesc” este binevenit, așa că le-am mulțumit nominal fiecăruia printr-o diplomă de apreciere. Cred că e un gest de normalitate și zău că m-am simțit tare bine să le spun că la succesul României au avut și ei partea lor de implicare. și că performanța oricărui ministru este dată și de implicarea celor cu care lucrează.”


27 Iunie 2019

Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: a opta ediție a Forumului Anual SUERD

Suprapunerea pentru o perioadă de 6 luni a Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) și a Consiliului Uniunii Europene exercitate de către țara noastră ne-a conferit cadrul ideal pentru promovarea activă a strategiilor macroregionale, iar MDRAP va continua să se implice activ în cadrul SUERD atât la nivel regional, cât și la nivel național”, a afirmat astăzi, 27 iunie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, în deschiderea celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD.

Evenimentul este organizat în contextul exercitării de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Comisia Europeană și Programul Transnațional Dunărea în perioada 27-28 iunie 2019.

Desfășurat sub motto-ul „Promovăm coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”, Forumul reprezintă un eveniment marcant al Președinției SUERD, în cadrul căruia vor fi promovate o serie de teme de interes pentru dezvoltarea durabilă a regiunii dunărene precum:

 • conectivitate
 • mobilitate
 • competitivitate prin stimularea dezvoltării structurilor de sprijin a afacerilor, transporturilor, digitalizării și turismului.

La Forum participă aproximativ 800 de persoane, inclusiv înalți oficiali europeni, demnitari din statele SUERD și reprezentanți ai instituțiilor europene de profil, coordonatori naționali și de arii prioritare SUERD, autorități publice centrale cu responsabilități în implementarea obiectivelor Ariilor Prioritare ale SUERD, membrii Grupului de Lucru Interministerial SUERD și ai Consiliului Consultativ, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai mediului academic și de afaceri, ai societății civile, precum și reprezentanți ai Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale.

În cadrul Forumului au loc patru sesiuni tematice și zece evenimente conexe, inclusiv sesiuni tematice și ateliere de lucru organizate de diverse instituții partenere.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) împreună cu Bulgaria asigură coordonarea Ariei Prioritare 3 a SUERD („Cultură, turism și contacte directe între oameni“) și este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritară 10 („Dezvoltarea capacității instituționale și a cooperării“), coordonată de Austria și Slovenia.

Astfel, MDRAP contribuie la implementarea SUERD prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR) și sprijină investiții în cele 12 județe riverane Dunării (Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța) în domenii precum:

 • creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și publice;
 • mobilitate urbană;
 • infrastructura rutieră de drumuri județene;
 • revitalizare urbană, conservarea și protecția patrimoniului natural și cultural;
 • infrastructura pentru dezvoltarea turismului; regenerarea orașelor mici și mijlocii.

În acest sens, până în prezent, au fost lansate 8 apeluri de proiecte dedicate SUERD (cu o valoare alocată de aproximativ 438 milioane de euro), au fost depuse 201 proiecte (în valoare nerambursabilă solicitată de aproximativ 721 milioane de euro) și au fost semnate 33 contracte de finanțare (în valoare nerambursabilă solicitată de aproximativ 194 milioane de euro).

Totodată, Programul Transnațional Dunărea este unul dintre instrumentele principale care susține financiar atât obiectivele strategiei, cât și guvernanța acesteia, finanțând activitatea coordonatorilor de Arii prioritare și a Secretariatului. Având aceeași arie de acoperire ca și Strategia, toate proiectele finanțate din acest program, atât cele obișnuite, cât și cele tip „seed money facility”, au relevanță pentru SUERD.

* * *

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Strategia, structurată pe 11 arii prioritare, are patru mari obiective, respectiv:

 • interconectarea regiunii Dunării
 • protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării
 • creșterea prosperității în regiunea Dunării
 • consolidarea regiunii Dunării.

26 Iunie 2019

Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: „Ziua Participării Dunărene“

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Aria Prioritară 10 - „Dezvoltarea capacității instituționale și a cooperării“ a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), Danube Civil Society Forum și Fundația Agapedia România, cu sprijinul Ministerului de Stat din Baden-Württemberg (Germania), au organizat astăzi, 26 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a șasea ediție a evenimentului internațional „Ziua Participării Dunărene“.

Reuniunea, organizată în premieră în România, face parte din calendarul întâlnirilor tematice organizate în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în marja celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD, eveniment marcant din calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul a reunit 200 de reprezentanți ai societății civile, ai autorităților publice locale, regionale și centrale, respectiv ai mediului academic din cele 14 țări participante la SUERD și a avut ca scop schimbul de opinii și percepții, prezentarea exemplelor de bune practici ale guvernării participative și a implementării proiectelor, respectiv stimularea creării de noi oportunități de revitalizare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAP, a deschis lucrările reuniunii, subliniind nevoia continuării consultărilor cu toți actorii relevanți pentru avansarea propunerilor de ajustare a obiectelor ariilor prioritare ale SUERD la temele principale de pe agenda europeană: „Suprapunerea, pentru o perioadă de șase luni, în primul semestru al acestui an, a Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și a Consiliului Uniunii Europene, deținute de țara noastră, ne-a conferit cadrul adecvat pentru promovarea activă la nivel european a strategiilor macroregionale, cu accent pe asigurarea coeziunii teritoriale, economice și sociale și diminuarea disparităților de dezvoltare existente în rândul statelor din bazinul Dunării“.

Tot în marja Forumului Anual SUERD s-a organizat astăzi, la sediul MDRAP, a 18-a reuniune a Comitetului Director al Ariei Prioritare 3 a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – „Cultură, turism și contacte directe între oameni“.

* * *

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Strategia, structurată pe 11 arii prioritare, are patru mari obiective, respectiv: - interconectarea regiunii Dunării, - protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, - creșterea prosperității în regiunea Dunării, - consolidarea regiunii Dunării.

MDRAP asigură coordonarea, din partea țării noastre, a Ariei Prioritare 3 – „Cultură, turism și contacte directe între oameni“. România coordonează această arie împreună cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritară 10 – „Dezvoltarea capacității instituționale și a cooperării“, coordonată de Austria și Slovenia.


26 Iunie 2019

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Reuniunea Comitetului de Monitorizare URBACT

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, în perioada 25-26 iunie 2019, la Alba Iulia, împreună cu Secretariatul Comun (SC) al Programului URBACT III și beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Reuniunea Comitetului de Monitorizare URBACT, eveniment înscris în calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La reuniunea găzduită de Palatul Apor au participat reprezentanți ai programului URBACT III din statele membre și partenere ale Uniunii Europene, ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management, Autorității de Certificare și ai Secretariatului Comun URBACT III. La sesiunea de deschidere a evenimentului au mai fost prezenți Nicolae Moldovan, city manager al municipiului Alba Iulia, și Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului.

În calitate de președinte al Comitetului de Monitorizare URBACT în anul 2019, Camelia Coporan, secretar general adjunct în cadrul MDRAP, a coordonat discuțiile și procesul de luare a deciziilor pe tot parcursul celor două zile de lucru, transmițând un mesaj de susținere deplină a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene privind continuarea programelor de cooperare interregională în ciclul financiar 2021-2027.

Principala temă a agendei a vizat rezultatele apelului de proiecte deschis în perioada 7 ianuarie – 17 aprilie 2019, în cadrul căruia au fost depuse 62 de propuneri de proiect, cu un total de 525 de participanți, care au implicat 422 de parteneri din 29 de țări.

Astfel, în cadrul Reuniunii Comitetului de Monitorizare URBACT a fost aprobată, printr-o decizie luată în unanimitate de reprezentanții statelor participante, finanțarea a 23 de Rețele de Planificare a Acțiunii. 13 dintre acestea au beneficiari din România, iar municipiul Alba Iulia a devenit primul lider de parteneriat din țara noastră în cadrul Programului URBACT.

***

URBACT III este un program de cooperare interregională ce are ca scop promovarea dezvoltării urbane durabile. Misiunea URBACT este de a permite orașelor să colaboreze și să dezvolte împreună soluții integrate pentru provocările comune în domeniul dezvoltării urbane, prin crearea cadrului în care orașele pot colabora, învăța unele de la altele și contura împreună soluții și bune practici pentru îmbunătățirea politicilor urbane.

Programul are un buget total de 96,3 milioane euro, din care 74,3 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, și finanțează următoarele trei tipuri de intervenții:

 • Schimb de experiență și bune practici la nivel transnațional;
 • Creșterea capacității administrative;
 • Capitalizarea și diseminarea rezultatelor.

Programul URBACT III este organizat în jurul următoarelor obiective principale:

 • Creșterea capacității în implementarea politicilor: îmbunătățirea capacității orașelor de a gestiona politicile și practicile pentru dezvoltarea urbană durabilă într-o manieră integrată și participativă.
 • Formularea politicilor: îmbunătățirea modului în care sunt elaborate strategiile de dezvoltare urbană și planurile de acțiune în orașe.
 • Implementarea politicilor: îmbunătățirea implementării planurilor integrate pentru dezvoltarea urbană durabilă.
 • Consolidarea și împărtășirea cunoștințelor: creșterea accesului profesioniștilor în domeniu și al actorilor implicați în luarea deciziilor la toate nivelurile (UE, național, regional și local) la cunoștințe și know-how din cadrul URBACT privind toate aspectele legate dezvoltarea urbană.

Încă din 2002, peste 1.000 de orașe europene implicate în Programul URBACT au experimentat valoarea adăugată a cooperării transnaționale, transferul de bune practici în afara granițelor naționale, și abordarea participativă în elaborarea de politici.


20 Iunie 2019

Evaluarea politicii de coeziune, in atentia liderilor europeni

„Cred că politica de coeziune ne sprijină în demersul de a răspunde într-un mod efectiv nevoilor de dezvoltare ale cetățenilor. (...) Având în vedere complexitatea acesteia, dar și evoluția ei continuă, este foarte important să învățăm despre modurile în care acțiunile noastre viitoare pot fi mai bine proiectate și implementate”, a afirmat astăzi, 20 iunie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, cu ocazia participării la cea de-a 8-a conferință privind evaluarea Politicii de Coeziune „Investind în viitorul nostru comun”.

Evenimentul, desfășurat în perioada 20-21 iunie 2019, la București, este organizat de Directoratul General pentru Politica Regională și Urbană din cadrul Comisiei Europene, cu sprijinul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, și reunește actorii relevanți din domeniu – reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități naționale regionale și locale, autorități de management, experți evaluatori, reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

Dezbaterile sunt concentrate pe:

 • analiza rolului fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune în Uniunea Europeană;
 • promovarea investițiilor publice prevăzute prin această politică de investiții;
 • îmbunătățirea mecanismelor de evaluare în statele membre;
 • modul în care politica de coeziune poate fi mai bine orientată spre rezultate concrete, de care să beneficieze toți cetățenii europeni.

În acest sens, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a subliniat: „Evaluarea unui program, fie că vorbim despre infrastructură, de servicii sociale, educație, sănătate, este una dintre cele mai importante funcții în gestionarea acestuia, mai ales dacă vorbim despre fonduri comunitare. Ne ajută să obținem un tablou complex, cu rezultate și efecte generate, pentru a înțelege ce am făcut bine, unde mai este loc de îmbunătățiri și ce ar trebui regândit pentru viitor.”

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice derulează, în prezent, 18 studii de evaluare numai în cazul Programului Operațional Regional, iar rezultatele acestor evaluări sunt extrem de importante, mai ales că ne aflăm în etapa de negocieri pentru următorul ciclu bugetar (2021-2027), pe timpul căruia investițiile UE vor fi ghidate de cinci mari obiective:

 • O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitizare, transformare economică și sprijinirea afacerilor întreprinderilor mici și mijlocii;
 • O Europă mai verde, fără carbon, implementând Acordul de la Paris și investind în transportul energiei, energia regenerabilă și lupta împotriva schimbărilor climatice;
 • O Europă mai conectată, cu rețele strategice digitale și de transport;
 • O Europă mai socială, îndreptată spre Pilonul European al Drepturilor Sociale și sprijinind calitatea ocupării, educației, aptitudinilor profesionale, incluziunea socială și accesul egal la îngrijirea medicală;
 • O Europă mai aproape de cetățeni, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse de comunitate și dezvoltarea urbană durabilă pe întregul teritoriu al UE.

* * *

Orientarea strategică a Politicii de Coeziune este axată pe promovarea prosperității comune în Europa, prin investiții în plan social, economic sau de mediu în toate regiunile Europei. Politica de Coeziune are efecte de dezvoltare în peste 270 regiuni și contribuie la îmbunătățirea vieții a circa 500 de milioane de cetățeni.

În ultimele trei decenii, Politica de Coeziune a UE a evoluat și s-a modernizat, inspirată de bunele practici din statele membre și de provocările comune în materie de investiții. Politica de Coeziune nu numai că investește în dezvoltare, dar încurajează, de asemenea, planificarea participativă, responsabilitatea socială și transparența investițiilor. În același timp, promovează o viziune incluzivă a unui viitor comun, bazându-se pe principiile solide ale guvernării orientate spre performanță, asupra valorii adăugate a UE și asupra beneficiilor durabile.


14 Iunie 2019

Ministrii responsabili cu dezvoltarea urbana din statele membre ale UE au adoptat Declaratia de la Bucuresti - ''Catre un cadru comun pentru dezvoltare urbana in Uniunea Europeana''

Astăzi, 14 iunie 2019, a avut loc, la Palatul Parlamentului din București, reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul, organizat sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a fost găzduit și prezidat de către viceprim-ministrul Vasile–Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Discuțiile au debutat cu o sesiune dedicată principalelor realizări ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernanței multinivel.

Astfel, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a evidențiat eforturile constante depuse de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pentru finalizarea negocierilor pachetului legislativ privind politica de coeziune: „Avem o bază solidă pentru susținerea Agendei Urbane, atât din perspectiva finanțării, cât și a continuității instrumentelor în sprijinul dezvoltării teritoriale integrate. Noul cadru de reglementare la nivel european va finanța în continuare dezvoltarea urbană durabilă. Cel puțin 6% din alocarea națională aferentă Fondului European de Dezvoltare Regională per stat membru va fi dedicată proiectelor urbane prin intermediul strategiilor de dezvoltare teritorială.“

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptat un set de concluzii ministeriale sub forma Declarației de la București - „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“, document care urmărește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activităților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană, prin:

 • implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene,
 • corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,
 • asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene.

Documentul a fost construit pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în baza recomandărilor făcute de președințiile anterioare (Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria) și a contribuțiilor transmise de statele membre, instituțiile și organizațiile europene active în domeniu.

„Aveam nevoie de o viziune comună, incluzivă și orientată spre rezultate, de un cadru care să asigure convergența la nivel european și să întărească dimensiunea urbană în acord cu importanța pe care aceasta o deține pentru o guvernare eficientă. Mă bucur că, împreună cu omologii mei din statele membre, am dat un semnal puternic în favoarea unei Uniuni Europene al cărei fundament sunt cetățenii săi. De altfel, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, am urmărit în permanență ca, prin demersurile întreprinse în cadrul Președinției României la Consiliul UE, să contribuim la eforturile comune de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care aceasta îl are pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor Uniunii“, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu. La reuniune au mai participat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, reprezentanți din: Norvegia, Elveția, Comitetul European al Regiunilor, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene, Consiliul European al Urbaniștilor, Rețeaua Europeană de Cunoștințe în Urbanism, Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială, Eurocities, Banca Europeană de Investiții și Programul de Cooperare Interregională URBACT.

* * *

Obiectivele stabilite în cadrul Declarației de la București vizează:

 • un angajament comun pentru crearea unui cadru de dezvoltare urbană la nivel european, prin stabilirea cadrului strategic reprezentat de Carta de la Leipzig și prin stabilirea cadrului operațional în care Agenda Urbană pentru UE are un rol major;
 • corelarea celor două procese (dezvoltarea noii Carte de la Leipzig și Agenda Urbană pentru UE), precum și asigurarea conexiunii dintre coeziunea teritorială și dezvoltarea urbană;
 • menținerea sprijinului politic pentru Agenda Urbană pentru UE și pentru cooperarea pe mai multe niveluri (multi-level governance);
 • susținerea vizibilității și implementării Agendei Urbane pentru UE;
 • continuarea Agendei Urbane pentru UE și stabilirea unui calendar pe termen scurt, precum și lansarea ultimelor două parteneriate (Cultură și patrimonial cultural, respectiv Securitate în spațiul public);
 • stabilirea unui mandat politic pentru revizuirea Cartei de la Leipzig;
 • asigurarea unei punți de legătură între reuniunea ministerială anterioară (Președinția Olandei) și reuniunea următoare (Președinția Germaniei), menținându-se, astfel, nivelul de atenție pentru zona urbană, mai ales în contextul procesului de negociere pentru perioada de finanțare 2021-2027.

12 Iunie 2019

MDRAP si OAR: declaratie comuna pentru dezvoltarea unei politici publice nationale de arhitectura

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, au semnat astăzi, 12 iunie 2019, declarația comună a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ordinului Arhitecților din România (OAR), privind dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură.

Evenimentul a avut loc cu ocazia desfășurării, la București, a Conferinței Europene pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” (ECAP), găzduită în premieră de România în calitate de țară care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Suntem martorii unui moment important, când specialiști din toată Europa au dezbătut rolul, instrumentele și rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitară a acestor problematici. O arhitectură durabilă și un design urban de calitate înseamnă localități competitive și atractive, investiții și turism, iar toate acestea se reflectă în creșterea calității vieții oamenilor”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Evenimentul, organizat de MDRAP și OAR, a reunit experți europeni din domeniul arhitecturii, reprezentanți ai autorităților publice centrale și arhitecți șefi din administrația publică, care au abordat subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitectură la nivel european (locuirea, calitatea spațiului public, eficiența energetică a clădirilor, prezervarea patrimoniului cultural etc.) și au prezentat exemple de bună practică din mai multe țări europene.

„Valorile pe care le promovează conferința de astăzi sunt și valorile asumate de ministerul nostru în calitate de autoritate națională competentă în domeniile arhitectură, amenajarea teritoriului, urbanism și construcții. Din această poziție, ne propunem să asigurăm, prin politici publice specifice, o arhitectură de cea mai bună calitate și un mediu construit sigur, durabil și atractiv”, a subliniat și Ciprian Roșca, secretar de stat în MDRAP.

La rândul său, Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, a afirmat: “Pentru că împărtășim responsabilitatea comună privind mediul construit în care trăim (și petrecem în medie 90% din timp în clădiri), definirea unei politici publice este pasul logic de făcut. Dar trebuie să fim conștienți că politicile publice bune pentru arhitectură necesită o asumare puternică, pe termen lung, a mediului politic, care să recunoască și să asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice.”

Conferința de astăzi a fost cofinanțată din timbrul de arhitectură, un fond dedicat promovării culturii mediului construit în societate.

Redăm mai jos textul integral al Declarației comune pentru dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură:

Exercitarea la un nivel superior a actului administrativ și profesional prin elaborarea și utilizarea de politici publice urmărește ținte de durată, în beneficiul general al societății. Politicile publice asigură coordonarea între domenii și fundamentează bune practici, reușind în același timp să comunice public scopurile asumate.

În ceea ce privește arhitectura, acestea asigură un cadru de asumare a unor decizii și a procesului pentru obținerea unui rezultat mai bun pentru mediul construit, din punctul de vedere al calității și al sustenabilității. Ele sunt la fel de utile pentru zona publică legislativă și executivă, pentru arhitecții care prestează servicii specializate, cât și pentru beneficiarii proiectelor acestora, fie ei publici sau privați.

Anul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene constituie un moment propice pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții din România. O confirmare este și organizarea Conferinței Europene pentru Politici Arhitecturale – Future Shapers, care aduce la București exemple de bune practici, experiențe din alte țări și modele pentru abordarea aspectelor vieții comune la care contribuie arhitecții și arhitectura.

Angajamentul comun luat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România, în continuarea bunei colaborări instituționale avute permanent până în prezent, se va manifesta în viitor prin dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură, în vederea creșterii calității mediului construit, România alăturându-se astfel țărilor care sunt mândre să folosească acest deziderat la nivel de politică publică, în linie cu obiectivele asumate de comunitatea europeană.

Conferința Europeană pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” precede Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană, care va avea loc vineri, 14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului. În cadrul Reuniunii de vineri vor fi lansate două noi parteneriate ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, direct legate de politicile publice în domeniul arhitecturii:

 • Parteneriatul pentru Cultură și Patrimoniu Cultural,
 • Parteneriatul pentru Siguranță în Spațiul Public.

Informații suplimentare

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este autoritatea administrației publice centrale în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor, având, în această calitate, atribuții referitoare atât la asigurarea cadrului strategic, de politici publice și de reglementare, cât și de diseminare a bunelor practici și de formator de opinie. În cadrul programului PRES RO2019, MDRAP organizează o serie de evenimente și întâlniri ale experților, directorilor generali și miniștrilor responsabili cu problematica urbană și teritorială.

Ordinul Arhitecților din România este organizația profesională de interes public, definită prin Legea 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect care are atribuții privind reglementarea profesiei, dar și dezvoltarea culturii urbane arhitecturale („Baukultur”), în sensul creșterii calității și educației locuitorilor cu privire la calitatea arhitecturii și urbanismului. MDRAP este ministerul de resort al OAR, fiind esențială creșterea nivelului de colaborare între cele două părți în vederea atingerii interesului comun și susținerii activității MDRAP.

Seria de conferințe europene dedicate politicilor arhitecturale reprezintă un eveniment itinerant informal, găzduit din anul 2000 în diferite țări care dețin Președinția Consiliului UE și are ca scop impulsionarea politicilor de arhitectură și schimbul de experiență între statele europene. Ediția de anul acesta de la București s-a desfășurat sub titlul „Future Shapers” și a subliniat rolul activ al factorilor de decizie, al arhitecților șefi, al comunității profesionale, al mediului de afaceri și al societății civile în modelarea politicilor arhitecturale viitoare ca pilon de bunăstare socială.


06 Iunie 2019

Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: Conferinta si Intalnirea Plenara a Comitetului Permanent pentru Cadastru in UE

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), organizează, în calitate de președinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC), în perioada 6-7 iunie 2019, Conferința și Întâlnirea Plenară a PCC.

Prezent la deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a subliniat: ”Dezvoltarea unui sistem național de înregistrare a terenurilor aduce beneficii multiple în primul rând de natură economică, dar și socială, scopul final fiind creșterea nivelului de trai al cetățenilor. În ultimii ani, am făcut eforturi pentru a accelera realizarea cadastrului general la nivelul întregii țări, conștienți fiind că acest efort contribuie la creșterea economică și la prosperitatea comunităților locale. Guvernul va susține în continuare acest proces, contribuind, astfel, la prioritățile din Strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.”

La dezbateri participă peste 50 de specialiști în cadastru din 23 de state ale Uniunii Europene, temele de discuție fiind axate, în principal, pe:

 • impactul economic al cadastrului în societate;
 • cele mai recente realizări în domeniul cadastrului;
 • exemple de bune practici;
 • identificarea unor soluții pentru a obține o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene și utilizatorii acestora.

„În România, influența cadastrului asupra economiei a devenit tot mai vizibilă începând cu anul 2015, când ANCPI a lansat Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF). Astfel, realizarea cadastrului general condiționează, practic, creșterea economică. Este un fapt demonstrat în ultimii ani, când numărul proprietăților înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară a crescut considerabil, determinând, totodată, crearea unei baze reale de impozitare a imobilelor și, implicit, majorarea bugetelor locale, accelerarea pieței imobiliare, dezvoltarea infrastructurii de orice fel și facilitarea accesării fondurilor europene. Sunt doar câteva dintre beneficiile PNCCF, care arată cât se poate de clar care este impactul economic al cadastrului pentru societate”, a punctat Radu – Codruț ștefănescu, președinte – director general al ANCPI și președinte al Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană.

* * *

ANCPI deține președinția PCC, în contextul în care România exercită, în prima jumătate a anului 2019, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în trio-uri, iar ANCPI face parte din trio-ul format din România, Finlanda și Croația, în condițiile în care Finlanda va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul al doilea al anului 2019, iar Croația - în primul semestrul al anului 2020.

PCC a fost înființat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spațiu adecvat promovării activităților de cadastru în Uniunea Europeană, cât și în propunerea unor strategii și inițiative comune, pentru a obține o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene și utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt instituții/agenții din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcție a PCC este să analizeze și să promoveze, în cadrul organismelor UE, propuneri pentru rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC odată cu aderarea României la UE, în anul 2007.


04 Iunie 2019

Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică - EUPAN

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Direcția Generală Administrație Publică, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA), a organizat, în perioada 3-4 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică (European Union Public Administration Network - EUPAN).

La reuniune au participat aproximativ 70 de reprezentanți la nivel de conducere din administrațiile publice ale statelor membre și din Comisia Europeană, observatori, reprezentanți ai organizatorilor, dar și ai mediului asociativ și universitar din România.

Secretarul de stat în MDRAP, Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, a subliniat că România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor europeni, într-o manieră coezivă, unitară și echitabilă: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa că principiile cele mai importante la care trebuie să ne raportăm în momentul de față sunt unitatea și coeziunea Uniunii. Unul dintre succesele mandatului nostru, remarcat și de partenerii europeni, este reprezentat de consultările ample, organizate pe marginea celor mai importante teme europene, cu toți actorii implicați. Avem un țel comun și doar împreună putem reuși să întărim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă“.

Formatul întâlnirii a oferit ocazia participanților de a dezbate teme de interes în cadrul unei sesiuni plenare și al unor ateliere de lucru interactive.

Sesiunea plenară a cuprins prezentări legate de:

 • managementul resurselor umane din administrația publică românească,
 • activitatea Comitetului European de Dialog Social pentru administrația publică centrală (SDC CGA),
 • progresul Suediei în domeniul digitalizării,
 • prioritățile Președinției Finlandei în cadrul EUPAN, din calitatea ei de viitoare țară care va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Subiectele atelierelor de lucru s-au concentrat pe:

 • competențele necesare pentru e-guvernare,
 • etica privită ca parte integrată a culturii organizaționale,
 • provocări în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică,
 • impactul documentelor de planificare strategică asupra performanței administrației publice centrale.

De altfel, temele au făcut și obiectul derulării unor cercetări la nivel de state membre, ale căror rezultate au fost prezentate în cadrul reuniunii. Evenimentul a constituit, de asemenea, o bună oportunitate pentru a realiza o retrospectivă a tuturor activităților derulate în cadrul rețelei, în timpul mandatului României, participanții apreciind în mod deosebit consistența discuțiilor.

Un moment important l-a constituit adoptarea Strategiei EUPAN pentru perioada 2019 – 2022, document realizat pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul încheie seria întâlnirilor Rețelei EUPAN care au avut loc în țara noastră pe parcursul exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Seria întâlnirilor rețelei a început în luna martie și a cuprins organizarea a 4 evenimente (unul la nivel de directori generali, unul la nivel de experți și două la nivel de secretariat).

***

EUPAN este o rețea informală a practicienilor din administrația publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țară. Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc.

Totodată, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și măsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea să poată promova strategii și măsuri similare, care să permită o dezvoltare și o evoluție unitară și coerentă pe întreg cuprinsul Europei ca răspuns la provocările comune în domeniu.

Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantă, mai concentrată și de a livra rezultate clare cu scopul de a găsi o modalitate eficientă de selectare a temelor de interes pentru o agendă comună, în conformitate cu prioritățile statelor membre și ale Uniunii, luând în considerare actualele evoluții și teme din agenda publică.


31 Mai 2019

Cooperare teritoriala europeana: un nou Regulament pentru programele INTERREG

Pe 29 mai 2019, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER) au decis acordarea mandatului de negociere la nivelul Consiliului UE pentru propunerea de Regulament privind dispoziții specifice pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană în perioada 2021-2027 (Regulamentul Interreg).

Astfel, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în doar 4 luni de la începerea negocierilor, datorită eforturilor susținute ale echipei de negociere responsabile de dosarul cooperare teritorială europeană, s-a înregistrat un progres remarcabil în ceea ce privește negocierea și adoptarea propunerii legislative.

Regulamentul Interreg cuprinde prevederi aplicabile programelor de cooperare teritorială europeană, care au ca scop reducerea disparităților între regiunile Uniunii Europene, prin:

 • dezvoltarea regională integrată a regiunilor de frontieră,
 • atingerea unui grad mai ridicat de integrare teritorială a teritoriilor transnaționale,
 • întărirea eficacității politicii de coeziune la nivel interregional.

În acest context, Finlanda, ca țară care va prelua, după România, Președinția Consiliului Uniunii Europene, va putea demara negocierile interinstituționale cu Parlamentul European în vederea adoptării propunerii legislative, fără întârziere. Acesta este un semnal pozitiv pentru autoritățile de management, în contextul pregătirii viitorului exercițiu de programare 2021-2027 și al negocierilor care vor urma cu Comisia Europeană pentru viitoarele programe de cooperare teritorială 2021-2027.

În perioada de programare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice gestionează, în calitate de Autoritate de Management sau de Autoritate Națională, 12 programe de cooperare transfrontalieră, transnațională și interregională la care participă și România, programe care se derulează atât la granițele interne, cât și la granițele externe ale Uniunii Europene. Programele de cooperare teritorială europeană impulsionează cooperarea dincolo de granițele naționale și oferă cetățenilor din regiuni și țări diferite un cadru comun pentru a identifica și pune în practică soluții în procesul de soluționare a problemelor comune.


23 Mai 2019

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Reuniunea Anuală a Programelor INTERREG

Direcția Generală de Politică Regională și Urbană din cadrul Comisiei Europene (DG REGIO) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au organizat, în perioada 22-23 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Reuniunea Anuală a Programelor INTERREG, eveniment găzduit de Palatul Parlamentului din București.

Reuniunea a reprezentat cadrul ideal pentru evaluarea stadiului implementării Programelor INTERREG 2014-2020 și pentru discutarea unor aspecte tematice importante legate de viitorul Politicii de Coeziune și al cooperării teritoriale post-2020 cu Autoritățile de Management și Secretariatele Comune.

Întâlnirea, care a reunit peste 380 de participanți, a debutat cu prezentarea viitorului Politicii de Coeziune și a programelor INTERREG de către reprezentanții Comisiei Europene, prima zi continuând cu trei ateliere de lucru pe teme privind cooperarea transfrontalieră, atât la granițele interne ale Uniunii Europene, cât și la granițele externe, respectiv abordarea teritorială în viitoarele programe INTERREG.

Secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și coordonatorul programelor cu finanțare europeană gestionate de MDRAP, Iuliana-Camelia Coporan, a subliniat că dimensiunea teritorială a coeziunii reprezintă un mijloc de a transforma diversitatea într-o valoare care să contribuie la dezvoltarea durabilă a proiectului comunitar: „Stimularea unei convergențe sporite la nivelul întregii Uniuni trebuie să reprezinte în continuare un obiectiv prioritar, ca bază pentru avansarea tuturor politicilor europene, inclusiv în ceea ce privește obiectivul de cooperare teritorială europeană“.

În ultima parte a reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene au prezentat stadiul implementării Programelor INTERREG 2014-2020, provocările din perioada următoare de programare, precum și exemple de bună practică în domeniul comunicării și capitalizării rezultatelor proiectelor finanțate din fonduri europene.

Totodată, participanții la eveniment au vizitat trei proiecte de succes din România, finanțate din fonduri europene, la Giurgiu și București (Proiectul „Jerome“ - Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, Proiectul „Danube Stream“ – Programul Transnațional Dunărea, Proiectul „NMP-REG“ – Programul INTERREG Europe).

„Unitatea și coeziunea sunt premise esențiale în conturarea viitorului Uniunii Europene și în consolidarea încrederii cetățenilor în proiectul european. Valoarea coeziunii este subliniată de dubla ei calitate, de valoare europeană comună și expresie a dezvoltării și solidarității dintre statele membre, regiunile și cetățenii săi“, a subliniat, la rândul său, secretarul de stat din cadrul MDRAP, Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister.


17 Mai 2019

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Întâlnirea Directorilor Institutelor și școlilor de Administrație Publică

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, prin intermediul Institutului Național de Administrație (INA) și în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Instituția Prefectului Județului Timiș, în perioada 16-17 mai 2019, la Timișoara, Întâlnirea Directorilor Institutelor și școlilor de Administrație Publică (DISPA).

Tema reuniunii a fost reprezentată de dezvoltarea de programe de formare profesională bazate pe competențe pentru funcționarii publici, întâlnirea fiind structurată în sesiuni plenare și ateliere de lucru, în vederea identificării și diseminării exemplelor de bune practici.

În deschiderea reuniunii, secretarul de stat din MDRAP, Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la nivel de minister, a evidențiat faptul că obiectivul țării noastre, în contextul exercitării acestui mandat, este acela de a valorifica beneficiile pe care o Uniune Europeană puternică și coezivă le poate aduce fiecărui stat membru în parte: „În contextul în care Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pus în prim-plan cetățeanul și nevoile sale, dezvoltarea și implementarea unei administrații publice performante și eficiente reprezintă un obiectiv prioritar. În acest proces continuu, domeniul resurselor umane are un rol primordial, iar prin intermediul acestor reuniuni avem ocazia de a ne uni eforturile, punând în valoare tot ceea ce s-a realizat și identificând noi soluții care să contribuie la dezvoltarea proiectului european“.

Evenimentul a reunit 50 de reprezentanți ai institutelor și școlilor de formare de administrație publică din 24 de țări (România, Franța, Irlanda, Spania, Austria, Italia, Estonia, Slovenia, Malta, Cehia, Grecia, Luxemburg, Cipru, Germania, Belgia, Serbia, Olanda, Italia, Suedia, Bulgaria, Finlanda, Polonia, Estonia, Albania), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Grupului Băncii Mondiale.


16 Mai 2019

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Conferința „Zilele Participării Naționale în cadrul SUERD“

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, au organizat, în perioada 15-16 mai 2019, conferința „Zilele Participării Naționale în cadrul SUERD“ („National Participation Day“).

Reuniunea face parte din calendarul evenimentelor organizate în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, concomitent cu deținerea de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Evenimentul, primul de acest gen organizat în România, a reunit oficiali din administrația publică centrală și locală, reprezentanți ai Ariei Prioritare 10 din statele participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum și exponenți ai mediului academic și asociativ.

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Angel Gheorghiu, a deschis lucrările reuniunii, evidențiind oportunitățile pentru România în contextul exercitării Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: „Sub genericul <<Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării>>, urmărim, prin intermediul mandatului Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, facilitarea relansării strategiei prin impulsionarea proceselor de cooperare între actorii principali implicați în implementarea acesteia. Având în vedere apropierea debutului perioadei de programare 2021 – 2027, ne aflăm într-un moment oportun pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de coordonare a statelor participante pentru transpunerea priorităților Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în documentele de programare“.

* * *

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Strategia are patru mari obiective, respectiv:

 • interconectarea regiunii Dunării,
 • protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării,
 • creșterea prosperității în regiunea Dunării,
 • consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.

MDRAP asigură coordonarea, din partea țării noastre, a Ariei Prioritare 3 – „Cultură, turism și contacte directe între oameni“. România coordonează această arie împreună cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritară 10 – „Dezvoltarea capacității instituționale și a cooperării“, coordonată de Austria și Slovenia.


09 Mai 2019

Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: reuniuni ale directorilor generali responsabili cu coeziunea teritoriala si dezvoltarea urbana

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de instituție de la nivel central responsabilă cu coeziunea teritorială și dezvoltarea urbană, a organizat, în perioada 7-8 mai 2019, la Biblioteca Națională a României din București, reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Coeziunea Teritorială (DGCT), respectiv reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Dezvoltarea Urbană (DGUM).

Astfel, pe 7 mai, la reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Coeziunea Teritorială:

 • au fost aprobate Concluziile Președinției României cu privire la primul bloc tematic al procesului de revizuire a Agendei Teritoriale 2020, respectiv Scopul strategic al Noii Agende Teritoriale 2020;
 • s-au dezbătut conținutul și măsurile de implementare ale Noii Agende Teritoriale 2020, precum și conceptul proiectului de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 a Uniunii Europene;
 • au avut loc o serie de prezentări și dezbateri privind zonele funcționale (tema susținută de Președinția României la Consiliul UE, în domeniul coeziunii teritoriale).

Pe 8 mai, la reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Dezvoltarea Urbană, au fost abordate următoarele subiecte:

 • implementarea Agendei Urbane pentru UE,
 • progresele înregistrate până în prezent în cadrul parteneriatelor Agendei Urbane pentru UE,
 • activitățile următoare în cadrul Agendei Urbane a UE și corelarea acesteia cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,
 • cea de-a doua versiune intermediară a Declarației de la București, document ce va fi aprobat în cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbană, care va avea loc la București, în perioada 13-14 iunie 2019; documentul urmărește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activităților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană prin implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE, corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig și asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane.

„Am urmărit, prin demersurile întreprinse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, să contribuim la eforturile comune de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor europeni. Totodată, am depus toate eforturile în vederea implementării și continuării Agendei Urbane a Uniunii Europene, contribuind, astfel, la procesul de cooperare informală în domeniul dezvoltării urbane”, a declarat coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.

La aceste reuniuni au participat reprezentanți ai statelor membre și ai unor organizații europene: Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții (European Investment Bank - EIB), Programul ESPON, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene (Council of European Municipalities and Regions - CEMR), Comitetul Regiunilor (Committee of the Regions - CoR), Consiliul European al Urbaniștilor (European Council of Spatial Planners - ECTP-CEU), Comisia Economică a ONU pentru Europa (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE), UN Habitat, JPI Urban Europe, Eurocities și Programul URBACT.

Mai multe informații: https://www.romania2019.eu / Agenda Urbană a UE / Agenda Teritorială 2020+.


08 Mai 2019

Intalnirea de secretariat a Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN 5 Secretariat DG)

Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), întâlnirea de lucru a reprezentanților Austriei, Finlandei, Croației, Comisiei Europene și României (EUPAN 5 Secretariat DG), în scopul pregătirii viitoarei reuniuni la nivel de directori generali, care se va desfășura la Palatul Parlamentului din București, în perioada 3-4 iunie 2019.

În contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direcția Generală Administrație Publică, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestionează activitățile Rețelei Europene de Administrație Publică - EUPAN (European Public Administration Network).

În cadrul reuniunii de miercuri au fost prezentate:

 • prioritățile și echipa care coordonează Președinția EUPAN a României;
 • concluziile reuniunii la nivel de experți care a avut loc la Focșani (în perioada 8-9 aprilie 2019);
 • rezultatele Întâlnirii Corespondenților Naționali CAF din data de 6 mai 2019;
 • Strategia EUPAN 2019 - 2022.

„România urmărește ca, prin activitatea pe care o desfășoară în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică și coezivă le poate aduce fiecăruia în parte. Sprijinim, așadar, obiectivul principal al Rețelei Europene de Administrație Publică de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantă, cu scopul de a găsi o modalitate eficientă de selectare a temelor de interes pentru o agendă comună, în conformitate cu prioritățile statelor membre și ale Uniunii Europene. Sunt convins că discuțiile purtate în cadrul reuniunilor de lucru găzduite de țara noastră vor contribui la avansarea dialogului și a schimbului de idei constructive în procesul de conturare a viitorului nostru comun”, a declarat coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.

* * *

EUPAN este o rețea informală a practicienilor din administrația publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra inițiativelor administrației publice din fiecare țară.

Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea experților Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene:

 • Grupul de lucru privind resursele umane în administrația publică;
 • Subgrupul de dialog social;
 • Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare;
 • Subgrupul de lucru managementul satisfacției clienților;
 • Grupul directorilor și al experților pentru o mai bună reglementare;
 • Grupul directorilor generali responsabili de administrația publică din statele Uniunii Europene și din cele candidate.

Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiecărei Președinții, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și la nivel managerial, pentru a finaliza lucrările pregătitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcină a reprezentanților fiind aceea de a lucra la activitățile planificate în cadrul Planului de acțiuni.


06 Mai 2019

Intalnirea Corespondentilor Nationali CAF din cadrul EUPAN

În contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat luni, 6 mai 2019, la Palatul Parlamentului, Întâlnirea Corespondenților Naționali CAF din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică (European Public Administration Network - EUPAN).

La eveniment au participant 50 de practicieni din domeniul administrației publice, iar principalele teme de discuție au fost reprezentate de evoluția și progresele implementării CAF în sectorul public și de continuarea demersului de îmbunătățire a modelului CAF prin elaborarea unei noi versiuni – CAF 2020 - care va păstra însă toate elementele definitorii care au consacrat actuala variantă a Ghidului de implementare CAF.

„Definirea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar nu poate fi făcută decât prin implicarea cetățenilor săi și prin racordarea politicilor publice la așteptările acestora. Uniunea Europeană are nevoie de creativitate, de o perspectivă consolidată, pentru a depăși provocările cu care se confruntă. De aceea avem în vedere, prin intermediul reuniunilor tematice organizate sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, valorificarea eforturilor deja depuse și înregistrarea de noi progrese în vederea promovării unei administrații publice moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate“, declară coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.

CAF (Cadrul comun de autoevaluare a modului de funcționare a instituțiilor publice) este un instrument de management al calității utilizat în sectorul public din Europa pentru îmbunătățirea performanțelor organizaționale și reprezintă un rezultat important al cooperării în cadrul rețelei EUPAN.

* * *

EUPAN este o rețea informală a practicienilor din administrația publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țară. Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc.

Totodată, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și măsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea să poată promova strategii și măsuri similare, care să permită o dezvoltare și o evoluție unitară și coerentă pe întreg cuprinsul Europei, ca răspuns la provocările comune în domeniu.


10 Aprilie 2019

Agenda Teritoriala 2020 si Agenda Urbana a Uniunii Europene, in atentia expertilor europeni

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, în perioada 9-10 aprilie 2019, cea de-a doua reuniune a grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020, respectiv pentru pregătirea tehnică a Agendei Urbane a Uniunii Europene, din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Grupul de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 – TFTAEU (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020) a fost constituit în 2018 pentru a asigura continuarea activităților din cadrul procesului de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În acord cu prioritățile asumate de către România, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene vor fi preluate și dezvoltate rezultatele mandatelor anterioare, în scopul corelării Agendei Teritoriale 2020 cu alte inițiative de la nivel european sau internațional și al atingerii unei perspective comune asupra domeniului strategic, conținutului tematic și mecanismelor de implementare a acesteia.

În cadrul întâlnirii din 9 aprilie, au fost discutate:

 • rezultatele anchetei de opinie realizate de Președinția Română a Consiliului UE la nivelul statelor membre și al instituțiilor europene privind Agenda Teritorială 2020+
 • concluzii ale proiectului ESPON „European Territorial Reference Framework” (ETRF)
 • documentul privind revizuirea Agendei Teritoriale 2020, pe care Președinția României la Consiliul Uniunii Europene îl va înainta spre aprobare directorilor responsabili cu coeziunea teritorială, la reuniunea din 7 mai 2019; acesta reprezintă primul dintre cele 3 blocuri tematice care vor constitui Noua Agendă Teritorială, cuprinzând elemente referitoare la scopul strategic al noului document-cadru de politică publică la nivel european în domeniul coeziunii teritoriale.

Reuniunea Grupului pentru Pregătirea Tehnică a Agendei Urbane - UATPG (Urban Agenda Technical Preparatory Group) are ca scop susținerea procesului de elaborare și implementare a Agendei Urbane pentru Uniunea Europeană. Discuțiile din 10 aprilie au avut în vedere rezultatele chestionarului realizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pe tema implementării Agendei Urbane a Uniunii Europene și a schimbărilor mecanismelor de guvernanță pe care aceasta le-a generat la nivelul statelor membre, precum și pregătirea Reuniunii Informale a Miniștrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbană, care va avea loc în perioada 13-14 iunie 2019, la București.

Totodată, una dintre temele reuniunii grupului de lucru a constituit-o dezbaterea proiectului Declarației de la București privind continuarea și implementarea Agendei Urbane a Uniunii Europene, în vederea stabilirii cadrului strategic de dezvoltare urbană de la nivel european.

Secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, consideră că modelul parteneriatului promovat prin Agenda Urbană a Uniunii Europene reprezintă o oportunitate pentru consolidarea coeziunii Europei prin promovarea colaborării dintre autorități locale, guverne naționale și instituții europene: „Unitatea și coeziunea sunt premise esențiale în conturarea viitorului Uniunii Europene și în consolidarea încrederii cetățenilor în proiectul european. Avem nevoie de conturarea unor strategii coerente pentru toți locuitorii Uniunii, iar obiectivul de reducere a decalajelor de dezvoltare între diversele regiuni și state membre trebuie să rămână primordial“.

Din cele două grupuri de lucru fac parte experți din state membre ale Uniunii Europene, precum și o serie de instituții europene: Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, ESPON, Consiliul Municipiilor și Regiunilor și EUROCITIES.


9 Aprilie 2019

Reuniunea Grupului de Lucru din cadrul Retelei Europene pentru Administratie Publica (EUPAN)

În perioada 8-9 aprilie 2019 s-a desfășurat la Focșani, la sediul Consiliului Județean Vrancea, reuniunea grupului de lucru la nivel de experți din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică (European Public Administration Network - EUPAN), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în colaborare cu Consiliul Județean Vrancea.

În perioada deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP (prin Direcția Generală Administrație Publică), Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestionează activitățile EUPAN. În acest context, evenimentul de la Focșani a reunit aproximativ 60 de practicieni din administrația publică europeană, alături de reprezentanți ai organizatorilor.

În cadrul reuniunii, a fost prezentată noua Strategie de lucru a EUPAN și au fost abordate subiecte de interes, precum:

 • competențe necesare pentru e-guvernare
 • etica privită ca parte integrantă a culturii organizaționale
 • provocări în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică
 • impactul documentelor de planificare strategică asupra performanței administrației publice centrale.

Reprezentanții României au prezentat bune practici în domeniul eticii și integrității, iar Finlanda a prezentat prioritățile propriei Președinții în cadrul EUPAN, aceasta fiind țara care va prelua, din iulie 2019, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a subliniat că România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor europeni, într-o manieră coezivă, unitară și echitabilă.

„România are o Președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, fapt dovedit atât de numărul foarte mare de dosare închise, cât și de aprecierile primite de la oficialii instituțiilor europene, precum și de la participanții - din toate statele membre - la evenimentele organizate în țara noastră de către ministerul pe care-l reprezint și celelalte instituții angrenate în acest proiect de anvergură. În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmărește în continuare să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene, în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre. România crede în solidaritate și într-o Europă cu adevărat unită și puternică, iar toate eforturile instituționale angrenate în parcursul Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene au fost și se mențin orientate către acest scop comun“, a declarat secretarul de stat Alin Chirilă.

Reuniunile EUPAN au loc în timpul fiecărei Președinții, atât la nivel de experți, cât și la nivel managerial, principala misiune/responsabilitate a participanților fiind aceea de a asigura implementarea obiectivelor și activităților stabilite prin Strategia EUPAN și prin Planul de acțiuni aferent acesteia. Următoarea întâlnire a Rețelei EUPAN va avea loc în perioada 3–4 iunie 2019, la București.

Informații suplimentare:

EUPAN este o rețea informală a practicienilor din administrația publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țară. Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc.

Totodată, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și măsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea să poată promova strategii și măsuri similare, care să permită o dezvoltare și o evoluție unitară și coerentă pe întreg cuprinsul Europei ca răspuns la provocările comune în domeniu.


27 Martie 2019

Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: A zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe

În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc, la Sinaia, cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Secretariatul Comun al Programul INTERREG Europe, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La reuniune au participat experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și țările partenere cu statut special (Norvegia și Elveția), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management, Autorității de Certificare și ai Secretariatului Comun.

Principalele teme ale agendei au vizat rezultatele celui de-al patrulea apel de proiecte (derulat în perioada 7 mai – 22 iunie 2018): au fost depuse 170 de proiecte, dintre care 60 au fost aprobate în cadrul ședinței de la Sinaia - 24 dintre acestea (în valoare de 3,1 milioane de euro) au beneficiari români. În cadrul primelor trei apeluri (2015, 2016, 2017), au fost aprobate alte 71 de proiecte depuse de beneficiari români, cărora li s-au alocat finanțări de 10,19 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a subliniat importanța pe care Guvernul României o acordă programelor de cooperare teritorială europeană, precum și faptul că, prin rezultatele obținute, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmărește să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică și coezivă le poate aduce fiecăruia dintre locuitorii săi: „Ne-am asumat ca motto <<Coeziunea, o valoare comună europeană>> pentru că am vrut să transmitem un mesaj ferm privind importanța acestui principiu esențial pentru dezvoltarea armonioasă, echilibrată și durabilă a Uniunii Europene, prin reducerea disparităților de dezvoltare între diversele regiuni și crearea de oportunități reale pentru toți cetățenii săi“.

* * *

Programul INTERREG Europe urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

 • 322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregională implementate de partenerii din Uniunea Europeană (partenerii din Norvegia și Elveția vor fi cofinanțați din fonduri naționale de țările respective);
 • 15,3 milioane de euro pentru platforme de învățare de politici publice;
 • 21,3 milioane de euro pentru asistența tehnică a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de țări: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Națională, din partea României, este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorială Europeană.


21 Martie 2019

Presedintia romana a Consiliului UE: reuniunea comuna a Retelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritoriala si a Grupului pentru Dezvoltare Urbana

Pe 20 martie 2019, a avut loc, la București, reuniunea comună a Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială (Network of Territorial Cohesion Contact Points - NTCCP) și a Grupului pentru Dezvoltare Urbană (Urban Development Group - UDG), urmată, pe 21 martie, de reuniunea Grupului de dezvoltare urbană. Ambele evenimente au fost organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

La cele două reuniuni au participat experți din statele membre și reprezentanți ai instituțiilor europene relevante pentru domeniul coeziunii teritoriale și dezvoltării urbane, după cum urmează: Asociația Regiunilor Europene de Frontieră (Association of European Border Regions – AEBR), Conferința Regiunilor Maritime Periferice (Conference of Peripheral Maritime Regions – CPMR), Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene (Council of European Municipalities and Regions - CEMR), Ecorys, Consiliul European al Urbaniștilor (ECTP-CEU), Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială a Programului ESPON - EGTC ESPON, Comisia Europeană – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană – DG REGIO, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (Joint Research Center - JRC), Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială a Rețelei EUKN (EGTC EUKN), Asociația Orașelor Europene EUROCITIES, Comitetul European al Regiunilor (COR), Banca Europeană de Investiții (EIB), Programul URBACT.

Reuniunea comună a Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială și a Grupului pentru dezvoltare urbană din 20 martie s-a concentrat pe:

 • Programul Trio-ului de Președinții ale Consiliului UE: România - Finlanda - Croația (sem. I, 2019 – sem. I, 2020) în domeniile coeziunii teritoriale și dezvoltării urbane, elaborat pe baza activităților și rezultatelor președințiilor anterioare (Estonia - Bulgaria – Austria). În urma concluziilor și recomandărilor experților, tematicile Președinției trio-ului România - Finlanda – Croația reprezintă continuarea procesului de revizuire a Agendei Teritoriale a UE și sprijină implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE. Trio-ul va depune eforturi pentru a asigura o legătură mai strânsă între procesul de reînnoire a Agendei Teritoriale a UE și Agenda Urbană a UE și va oferi direcții pentru integrarea în continuare a dimensiunilor teritoriale și urbane în politica de coeziune și în alte politici ale UE (Agenda ONU 2030, politici sectoriale).
 • conexiunile dintre Agenda Urbană a UE și Agenda Teritorială 2020+ - zonele urbane funcționale și rolul acestora pentru coeziunea teritorială. Au fost prezentate primele rezultate obținute de parteneriatele realizate în cadrul Agendei Urbane a UE: Locuri de muncă și competențe în economia locală, Adaptarea la schimbările climatice, Tranziția digitală, Sărăcia urbană. Conform prevederilor Pactului de la Amsterdam, activitățile acestor parteneriate sunt monitorizate de Grupul pentru Dezvoltare Urbană (Urban Development Group - UDG) care funcționează atât ca organism consultativ, cât și de monitorizare.
 • dimensiunea teritorială și urbană în Pachetul de coeziune după 2020 - regulamentul propus de Comisia Europeană pentru politica de coeziune din următoarea perioadă de programare, 2021-2027, din perspectiva Agendei Urbane a UE, și oportunitățile de consolidare a dimensiunii teritoriale și urbane în faza de programare. Viitoarea politică de coeziune va pune un accent sporit pe rolul orașelor și dezvoltarea urbană durabilă: 6% din resursele Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDER) ar putea fi alocate acestui domeniu, prin intermediul instrumentelor teritoriale, iar strategiile integrate de dezvoltare teritorială și locală ar asigura coerența intervențiilor. Propunerea de regulament include, de asemenea, crearea unei Inițiative Urbane Europene (European Urban Initiative - EUI), care va sprijini consolidarea capacității actorilor, acțiuni inovatoare, difuzarea cunoștințelor, elaborarea politicilor și comunicarea în domeniul dezvoltării urbane durabile, reunind toate instrumentele de sprijin al dezvoltării urbane într-un singur program.
 • Cadrul European de Referință pentru Orașe Durabile și contribuția Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială la identificarea unor soluții inovatoare pentru obstacolele transfrontaliere.

Participanții la Reuniunea Grupului pentru Dezvoltare Urbană, care a avut loc pe 21 martie, au dezbătut proiectul viitoarei Declarații de la București, ce va fi asumată în cadrul reuniunii informale a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană, care va avea loc în perioada 13-14 iunie 2019. Documentul urmărește stabilirea unui acord politic pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE, corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig și asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane.

Au fost discutate, de asemenea, implementarea și primele rezultate ale acțiunilor Agendei Urbane a UE, impactul acesteia asupra politicilor naționale și principalele realizări și beneficii după 3 ani de implementare. Au fost prezentate bune practici și rezultate dezvoltate sau obținute cu sprijinul Agendei Urbane, au fost identificate obstacole și dificultăți apărute și s-au făcut propuneri de recomandări și direcții de acțiune pentru ca Agenda Urbană a UE să aibă impact asupra politicilor Uniunii Europene și să fie integrată în politicile urbane din statele membre.

Ultima parte a reuniunii a fost dedicată prezentării noilor parteneriate: Cultură și patrimoniu cultural și Siguranță în spațiul public, care vor fi demarate în timpul Președinției Române a Consiliului UE, și dezbaterii evoluției parteneriatelor aflate în faza de implementare - Amsterdam, Bratislava și Malta. În opinia experților, procesul de coordonare și corelare a parteneriatelor cu activitățile de dezvoltare urbană ar trebui să evolueze de la o metodă experimentală de guvernanță pe mai multe niveluri spre un cadru operațional de implementare a prevederilor Cartei de la Leipzig.

* * *

Agenda Urbană a UE a fost lansată în mai 2016, prin Pactul de la Amsterdam (în timpul Președinției Olandei la Consiliul Uniunii Europene), și constituie o metodă de lucru pe mai multe niveluri pentru promovarea cooperării între statele membre, orașe, Comisia Europeană și alți parteneri, pentru a stimula dezvoltarea, creșterea calității vieții și inovarea în orașele Europei, și pentru a identifica și aborda problemele sociale. Agenda Urbană susține contribuția zonelor urbane la atingerea obiectivelor UE și a celor naționale, cu respectarea subsidiarității și proporționalității, și contribuie la creșterea legăturilor dintre nivelul european și cel local, prin implicarea masivă a orașelor europene în 12 parteneriate tematice. În cadrul acestor parteneriate, Comisia Europeană și statele membre colaborează pentru a asigura integrarea dimensiunii urbane în politicile UE, un acces mai bun al orașelor la fondurile europene, îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul dezvoltării urbane și schimbul de bune practici și cooperarea între orașe.

MDRAP coordonează parteneriatul pentru Locuri de muncă și aptitudini în economia locală și participă la alte două parteneriate: Mobilitate urbană și Tranziția digitală. În perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, vor fi lansate și parteneriatele Cultură și patrimoniu cultural și Securitate în spațiul public. Obiectivele Președinției României la Consiliul UE în domeniul dezvoltării urbane sunt: susținerea implementării acțiunilor stabilite în Agenda Urbană a UE (109 de acțiuni), stabilirea activităților următoare și corelarea cu procesul de modificare a Cartei de la Leipzig și cu cel de revizuire a Agendei Teritoriale. Aceste elemente sunt propuse pentru a fi incluse în Declarația de la București.


21 Martie 2019

Presedintia romana a Consiliului UE: reuniunea Retelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritoriala

În perioada 19-20 martie 2019, a avut loc, la București, reuniunea Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială (National Territorial Cohesion Contact Points - NTCCP), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

La reuniune au participat experți din statele membre și reprezentanți ai instituțiilor europene relevante pentru domeniul coeziunii teritoriale (Association of European Border Regions - AEBR, Conference of Peripheral Maritime Regions - CPMR, Council of European Municipalities and Regions - CEMR, ECORYS, ECTP-CEU, ESPON EGTC European Commission – Directorate General for Regional and Urban Policy, EUKN EGTC, EUROCITIES, European Committee of the Regions - COR, European Investment Bank - EIB, URBACT).

Principalele teme ale reuniunii au vizat:

 • Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR) - documentul-cadru pe termen lung care reunește principalele linii directoare pentru dezvoltarea teritorială a României, la diferite niveluri teritoriale, pornind de la un concept strategic, precum și direcțiile de implementare având ca orizont de timp anul 2035. ­
 • proiectul Cadrului European Teritorial de Referință(European Territorial Reference Framework - ETRF), elaborat în cadrul Programului ESPON 2020, care analizează provocările cheie identificate pentru Europa și mega-tendințele care ar putea influența viitorul Europei, precum și posibilele scenarii și evoluții, în baza cărora vor fi propuse recomandări privind procesul de elaborare a politicilor de dezvoltare teritorială la nivel european.
 • domeniul de aplicare, conținutul și implementarea Agendei Teritoriale 2020+ care a cunoscut o dezvoltare sub Președinția română a Consiliului UE, fiind elaborate mai multe propuneri privind procesul de reînnoire a acesteia, după cum urmează:
  • obținerea unei concluzii cu privire la domeniul de aplicare strategic și integrarea politică a Agendei Teritoriale 2020+,
  • stabilirea unor acorduri preliminare pentru sincronizarea conținutului tematic al Agendei Teritoriale 2020+ cu evoluțiile recente și tendințele emergente,
  • adoptarea unor măsuri pentru o Agendă Teritorială 2020+ orientată spre acțiune, care să țină seama de principiul subsidiarității.
    

Participanții la dezbateri au apreciat propunerea României de a promova conceptul de „zonă urbană funcțională”, relevant în contextul noii Politici de Coeziune (2021-2027). Una dintre noutățile prezentate de către reprezentanții Comisiei Europene a fost documentul explicativ privind Inițiativa Urbană Europeană (lansat pe 18 martie 2019), prin care se prezintă modul în care va funcționa acest nou instrument și cum va fi susținută continuarea activităților din cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene.

* * *

Reuniunile Rețelei Punctelor de Contact privind Coeziunea Teritorială au loc de două ori pe an și sunt organizate de statul care deține președinția rotativă la Consiliului UE, la nivel de experți, de directori generali și de miniștri, pentru a asigura o abordare coerentă și coordonarea la nivel european. Începând cu 1 ianuarie 2019, odată cu debutul mandatului României la Președinția Consiliului UE, MDRAP coordonează activitatea Grupului de lucru informal privind coeziunea teritorială și a Grupului de lucru privind Dezvoltarea Urbană.

Pe 30 și 31 ianuarie 2019, MDRAP a organizat primele reuniuni ale grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 și pregătirea tehnică a Agendei Urbane a Uniunii Europene, din cadrul Președinției României la Consiliul UE.

Mai multe informații: https://www.romania2019.eu/.


20 Martie 2019

Rolul politicilor regionale, pe agenda celei de-a patra reuniuni a ministrilor responsabili cu dezvoltarea regionala

Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a participat, în perioada 19 – 20 martie 2019, la cea de-a patra reuniune a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea regională, organizată, la Atena (Grecia), de Comitetul pentru Politici de Dezvoltare Regională al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Agenda reuniunii a inclus, printre altele, discuții privind rolul politicilor regionale într-o economie digitală și globală, privind soluții pentru schimbările demografice și provocările sociale, respectiv reconsiderarea politicilor pentru dezvoltare durabilă printr-o abordare participativă.

Participarea la reuniune a constituit un bun prilej pentru secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă de a sublinia eforturile Guvernului României în promovarea dimensiunii teritoriale a coeziunii, pe lângă coeziunea economică și socială, menționând în context inclusiv că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastră îl exercită în primul semestru al anului 2019, se desfășoară sub sloganul „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

„Politicile și strategiile de dezvoltare regională asumate de Guvernul României pun accent pe coeziunea teritorială, recunoscând astfel diversitatea teritorială și oportunitatea valorificării potențialului de dezvoltare socială și economică bazat pe această diversitate. În prezent, MDRAP continuă organizarea, în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a activităților privind revizuirea Agendei Teritoriale 2020 a Uniunii Europene. Din această perspectivă, este important să ne unim eforturile în găsirea de soluții viabile pentru a ajuta regiunile rămase în urmă să recupereze decalajele de dezvoltare, utilizând într-un mod eficient diversitatea teritorială și evitând fragmentarea“, a declarat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.


15 Martie 2019

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu: "Agenda de lucru a Romaniei in exercitarea mandatului sau la Presedintia Consiliul Uniunii Europene a adus in prim-plan cetateanul si nevoile sale"

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a deschis, în calitate de coorganizator, lucrările celei de-a doua zile a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor, găzduit, în perioada 14-15 martie 2019, de Palatul Parlamentului din București, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentul, organizat în parteneriat de către Comitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Afacerilor Externe și Asociația Municipiilor din România, reunește lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europă, pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene și modalitățile de a implica în mod cât mai eficient cetățenii în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.

În alocuțiunea sa, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a reiterat necesitatea dezvoltării canalelor de participare democratică prin creșterea gradului de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. „În centrul construcției europene se află cei 500 de milioane de locuitori din statele membre, iar agenda de lucru a României în exercitarea mandatului său la Președinția Consiliul Uniunii Europene a adus în prim-plan cetățeanul și nevoile sale. În vederea consolidării proiectului european este important să ne întoarcem la conceptele fundamentale, pentru că ne-am asumat, responsabil și conștient, o construcție care se bazează pe coeziunea între statele membre, între regiuni și între cetățeni“, a declarat Vasile-Daniel Suciu.

De asemenea, viceprim-ministrul a subliniat că problemele și nevoile administrației publice locale reprezintă un reper esențial în stabilirea priorităților Guvernului României: „Prin toate măsurile și politicile publice inițiate și promovate, Guvernul României recunoaște importanța și rolul palierului local, ca motor al dezvoltării atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, o Uniune care să plaseze coeziunea, cooperarea și creșterea economică în centrul valorilor sale, într-un parteneriat permanent cu orașele, regiunile, comunele și satele noastre.“


13 Martie 2019

Al 8-lea Summit European al Regiunilor si Oraselor

Cea de-a 8-a ediție a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor se va desfășura, în perioada 14-15 martie 2019, la Palatul Parlamentului din București.

Evenimentul este organizat în contextul exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat deComitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

Summit-ul va reuni lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europă, care vor discuta despre viitorul Uniunii Europene și modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.

În cadrul evenimentului, se va adopta o declarație a liderilor locali și regionali pe tema viitorului Europei, care, astfel, doresc să-și facă auzită vocea înainte de alegerile europene și de următorul mandat al instituțiilor UE.


12 Martie 2019

PRES RO: ANFP a organizat reuniunea grupului de experti din cadrul EPSO

În contextul exercitării Președinției Consiliului UE de către România, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a organizat, în perioada 11-12 martie 2019, Reuniunea grupului de experți din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului – EPSO. La eveniment au participat aproximativ 60 de persoane - reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei Europene și ai EPSO, alături de reprezentanți ai ANFP și MDRAP.

Tematicile abordate în cadrul întâlnirii au vizat situația procedurilor de selecție a personalului la nivelul EPSO, oportunitățile de angajare și experiența de muncă în cadrul Comisiei Europene, inteligența artificială – o perspectivă europeană. Totodată, au fost prezentate procedurile de recrutare dezvoltate de diferite organizații de la nivelul UE.

Cu această ocazie, un reprezentant din cadrul ANFP a prezentat procedura de selecție și recrutare în funcția publică în România, iar unul dintre studenții români care au participat la campania Ambasadorii Carierei în Instituțiile Europene, derulată de EPSO, a prezentat experiența acumulată în acest context.

Prezent la eveniment, Virgil Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAP, a mulțumit tuturor pentru participare și și-a exprimat întregul sprijin, în calitatea sa de coordonator al evenimentelor PRES RO, la nivel de minister.

Președintele ANFP, Vasile Felix Cozma, a mulțumit, de asemenea, participanților pentru interesul acordat întâlnirii de la București, exprimându-și bucuria de a fi gazda evenimentului.

„Ne bucurăm că am putut facilita organizarea reuniunii EPSO, cu atât mai mult cu cât ANFP a reprezentat România în cadrul rețelei, încă din 2013. Aș dori să vă mulțumesc pentru excelenta colaborare de până acum și să vă asigur de încrederea într-o bună continuare a activităților pe durata Președinției României”, a fost mesajul transmis de președintele ANFP.

Evenimentul EPSO este cel de-al doilea eveniment, derulat în contextul PRES RO, în care este implicată ANFP, în calitate de organizator.

***

Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) este organismul responsabil cu selectarea personalului care ar putea lucra pentru instituțiile și agențiile Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Curtea Europeană de Justiție, Curtea de Conturi, Serviciul de Acțiune Externă, Comitetul Economic și Social, Comitetul Regiunilor și Ombudsmanul European. Fiecare instituție este apoi în măsură să recruteze personal din rândul grupurilor de candidați selectați de EPSO. În medie, EPSO primește aproximativ 60.000-70.000 de aplicații pe an și aproximativ 1.500-2.000 de candidați sunt recrutați de instituțiile Uniunii Europene.

Rolul EPSO este de a servi instituțiile UE prin furnizarea unor proceduri de selecție de înaltă calitate, eficiente, care să le permită să recruteze persoana potrivită, pentru locul de muncă potrivit, la momentul potrivit. De la intrarea în funcțiune în ianuarie 2003, EPSO s-a transformat într-un centru de selecție de excelență, care evoluează în permanență pentru instituțiile UE.

Rețeaua grupului de experți din cadrul EPSO este organizată în jurul principalelor sale domenii de interes, printre care se numără managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor.

România participă, prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), în cadrul rețelei EPSO încă din 2013.


6 Martie 2019

Reuniunea de lucru la nivel de experti a Secretariatului Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN)

Astăzi, 6 martie 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Reuniunea EUPAN 5 Secretariat WL.

În contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direcția Generală Administrație Publică, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestionează activitățile Rețelei Europene de Administrație Publică - EUPAN (European Public Administration Network).

EUPAN este o rețea informală a practicienilor din administrația publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țară.

Pe ordinea de zi a reuniunii de astăzi s-au aflat, printre altele: prezentarea priorităților și a echipei ce coordonează Președinția EUPAN a României, pregătirea viitoarei reuniuni la nivel de lucru din 8-9 aprilie 2019, prezentarea generală a întâlnirii anterioare și viitoare a CAF, precum și discuții privind Strategia EUPAN.

În perioada următoare vor mai fi organizate 3 întâlniri, două tot la nivel de experți (pe 8–9 aprilie și pe 8 mai), și una, la nivel de decizie, în perioada 3–4 iunie 2019.

ANFP coordonează grupul de lucru Rețeaua experților în domeniul selecției de personal, gestionat de către Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO). De asemenea, pentru unul dintre atelierele de lucru din cadrul celor două întâlniri, INA a demarat realizarea unui studiu european despre impactul documentelor strategice asupra performanței administrației publice centrale. Chestionarul care va sta la baza studiului a fost transmis membrilor EUPAN, fiind realizat de către un grup de lucru din cadrul INA, cu sprijinul experților școlii Naționale de Administrație (ENA) Franța, în cadrul proiectului Asigurarea de asistență tehnică pentru Institutul Național de Administrație.

Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea experților Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene: Grupul de lucru privind resursele umane în administrația publică, Subgrupul de dialog social, Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare, Subgrupul de lucru managementul satisfacției clienților, Grupul directorilor și al experților pentru o mai bună reglementare, Grupul directorilor generali responsabili de administrația publică din statele Uniunii Europene și din cele candidate.

***

EUPAN este un forum dedicat schimbului de informații, de experiențe și bune practici, care permite o perspectivă comparată asupra reformelor și măsurilor de modernizare ale statelor membre, astfel încât acestea să poată promova strategii și măsuri similare, pentru o dezvoltare și o evoluție unitară, coerentă pe întreg cuprinsul Europei, ca răspuns la provocările comune.

Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiecărei Președinții, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și la nivel managerial, pentru a finaliza lucrările pregătitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcină a reprezentanților fiind aceea de a lucra la activitățile planificate în cadrul Planului de acțiuni.

Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc.

Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantă, mai concentrată și de a livra rezultate clare cu scopul de a găsi o modalitate eficientă de selectare a temelor de interes pentru o agendă comună, în conformitate cu prioritățile statelor membre și ale UE, luând în considerare actualele evoluții și teme din agenda publică.


31 Ianuarie 2019

Agenda Teritoriala 2020 si Agenda Urbana a Uniunii Europene in atentia MDRAP in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat pe 30 și 31 ianuarie 2019, primele reuniuni ale grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 și pregătirea tehnică a Agendei Urbane a Uniunii Europene/ EU Urban Agenda, din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Grupul de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (“Task Force for the Renewal of the Territorial Agenda 2020” - TFTAEU) a fost constituit în cadrul Președinției Bulgare la Consiliul UE, cu scopul de a asigura continuarea activităților de revizuire a Agendei Teritoriale 2020, începute în anul 2018. În acord cu prioritățile asumate de România, pe durata PRESRO 2019 vor fi preluate și dezvoltate rezultatele președințiilor anterioare, pentru corelarea Agendei Teritoriale 2020 cu alte inițiative europene sau internaționale și atingerea unor perspective comune.

Reuniunea Grupului pentru Pregătirea Tehnică a Agendei Urbane (“Urban Agenda Technical Preparatory Group” - UATPG) a urmărit susținerea procesului de elaborare și implementare a Agendei Urbane a Uniunii Europene. Discuțiile din cadrul întâlnirii au avut în vedere identificarea propunerilor de îmbunătățire a procesului de implementare a Agendei Urbane, de continuare a acesteia și de susținere a activităților parteneriatelor.

Faptul că UATPG a avut loc după întâlnirea privind procesul de revizuire a Agendei Teritoriale trebuie privit în perspectiva necesității ca regiunile și orașele să își dezvolte capacitatea de a colabora în domeniile de politică legate de viitorul cetățenilor europeni. În același timp, modelul parteneriatului promovat prin Agenda Urbană a Uniunii Europene reprezintă o oportunitate pentru consolidarea coeziunii Europei prin promovarea colaborării dintre autorități locale, guverne naționale și instituții europene.

Au fost dezbătute obiectivele și temele Declarației de la București, document care va fi adoptat în cadrul Reuniunii Ministeriale a Miniștrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbană, ce va avea loc la București, în luna iunie a acestui an.

La cele două reuniuni au participat experți din state membre UE, din Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, ESPON, Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor și EUROCITIES.


11 Ianuarie 2019

Agenda Urbană a Uniunii Europene, dezbatută în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”

Vineri, 11 ianuarie, în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”, desfășurată la Palatul Victoria, au fost prezentate prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în domeniul coeziunii și cooperării teritoriale. În acest context, MDRAP contribuie la eforturile depuse în ultima perioadă de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni.

Pentru coeziunea teritorială, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Președinției bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind conținutul acesteia și identificarea mecanismelor de implementare. De asemenea, MDRAP vrea să sprijine implementarea conceptului de zone urbane funcționale la nivelul UE, în acord cu relevanța pe care o deține pentru asigurarea coeziunii teritoriale.

În domeniul dezvoltării urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooperării informale din domeniu la un alt nivel, pe lângă structurile europene și statele membre participând acum și orașele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevanți în procesul de îmbunătățire a cadrului de reglementare, de finanțare și de cunoștințe de la nivel european.

La sfârșitul întâlnirii, viceprim-ministrul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice și ministru interimar al dezvoltării regionale și administrației publice, a prezentat concluziile discuțiilor reuniunii ”Convergență economică și socială, coeziune și incluziune” în fața membrilor Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Europeni.

Comisarii europeni au felicitat responsabilii și experții care gestionează dosarul „Agenda Urbană a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribuția adusă și pentru obiectivele pe care și-au propus să le atingă în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.


10 ianuarie 2019

România marchează astăzi, 10 ianuarie, preluarea oficială a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRESRO2019), printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român, la care vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Viorica Dăncilă, membrii Guvernului României și membrii Colegiului Comisarilor. 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va fi reprezentat la această ceremonie de domnul Eugen Teodorovici, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, interimar, însoțit de secretarii de stat Sirma Caraman, Adrian Ionuț Gâdea și Virgil-Alin Chirilă, precum și de înalți funcționari publici din minister.

Pe perioada PRESRO2019, MDRAP va coordona 12 dosare din 5 grupuri de lucru (măsuri structurale; strategii macroregionale; UH Habitat; regiuni ultraperiferice; statutul funcționarilor) și va organiza 25 de reuniuni (7 pe plan local, 17 în București și un eveniment la Bruxelles – cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană - RPROUE).


20 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a avut astăzi, 20 decembrie 2018, o serie de întrevederi cu experții din minister și din instituțiile subordonate, responsabili de organizarea evenimentelor pe care MDRAP le va desfășura în perioada deținerii, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Domnul Virgil-Alin Chirilă a precizat că MDRAP nu înregistrează restanțe în pregătirile pentru aceste evenimente și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare până în prezent. Întrevederi similare vor avea loc și în cursul zilei de vineri, 21 decembrie.


05 decembrie 2018

În cadrul vizitei de lucru pe care prim-ministrul Viorica Dăncilă și reprezentanții Guvernului României o efectuează la Bruxelles, s-a discutat despre stadiul pregătirilor preluării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO), precum și despre programul și prioritățile noastre, în contextul în care agenda de lucru a Președinției României va fi structurată pe patru piloni principali: asigurarea convergenței și coeziunii economice, sociale și teritoriale; promovarea unei Europe mai sigure; consolidarea rolului global al Uniunii Europene; promovarea valorilor comune europene.

În timpul Președinției la Consiliul UE, România va deține și Președinția rotativă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (octombrie 2018 - octombrie 2019) și, din această dublă postură, va continua să promoveze activ valoarea adăugată a cooperării regionale și a dezvoltării coeziunii teritoriale, economice și sociale prin intermediul strategiilor macro-regionale, cu accent pe Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost reprezentat în această vizită de lucru de domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, care a menționat că, în acest moment, MDRAP se află în etapa de definitivare a pregătirilor pe fond și logistice pentru exercitarea acestui mandat cu profesionalism și eficiență.
Reuniunea comună de la Bruxelles contribuie la consolidarea contactelor cu reprezentanții Comisiei Europene la cel mai înalt nivel. O nouă reuniune comună de coordonare va avea loc la București, în perioada 10-11 ianuarie 2019.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis că România este pe deplin pregătită să asigure Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.


04 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, participă în perioada 4-5 decembrie a.c., la vizita oficială pe care prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, împreună cu reprezentanții Guvernului României, o efectuează la Bruxelles, pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019).


06 noiembrie 2018

Astăzi, 6 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea membrilor Comitetului Intern și a coordonatorilor de dosare în domeniile de competență ale ministerului, în contextul preluării, în primul semestru din 2019, a Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene. La reuniune a fost prezent și domnul Alin Stănescu, membru al secției de Politică de Coeziune din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Cu această ocazie, s-a discutat despre stadiul de pregătire a dosarelor și al organizării evenimentelor. S-a făcut o recomandare expresă privind necesitatea participării la toate cursurile de pregătire a experților organizate de MAE. De asemenea, dl. Alin Chirilă a precizat că MDRAP este în grafic cu pregătirile pentru preluarea Președinției, fără a înregistra restanțe și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare până în prezent.


01 noiembrie 2018

Astăzi, 1 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea coordonatorilor de dosare în domeniile de competență ale MDRAP, în contextul preluării, în primul semestru din 2019, a Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene.

Cu această ocazie, domnul Chirilă a prezentat stadiul organizării evenimentelor PRESRO 2019, atât pe plan local, cât și în București. Le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare de până în prezent și a subliniat necesitatea organizării de întâlniri săptămânale sau ori de câte ori este nevoie între coordonatorii de dosare și experți, atât în vederea cunoașterii echipei, cât și pentru armonizarea punctelor de vedere în ceea ce privește evoluția dosarelor respective.


29 octombrie 2018

Astăzi, 29 octombrie a.c., a avut loc sub coordonarea domnului Virgil–Alin CHIRILĂ, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), o nouă întrunire săptămânală a membrilor Comitetului Intern al MDRAP care gestionează procesul de pregătire a PRESRO 2019.

In cadrul reuniunii s-au prezentat elemente de follow-up privind întâlnirea anterioară, stadiul încheierii protocoalelor de colaborare între MDRAP și consiliile județene, s-a realizat actualizarea săptămânală a fișelor de dosar pentru care MDRAP este minister de linie responsabil/ co-responsabil, s-a stabilit calendarul întâlnirilor domnului Virgil–Alin CHIRILĂ cu coordonatorii de dosare și al celor între coordonatorii de dosare și experții aferenți.


29 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Coeziunea este un element central al agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 29 octombrie 2018, la conferința „EuroIMPACT – Informarea și îmbunătățirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România“.
În intervenția sa, ministrul delegat a subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, importanța conștientizării la nivelul tuturor statelor membre a beneficiilor pe care coeziunea, ca principal instrument de la nivelul Uniunii Europene, le generează pentru cetățeni, fie că vorbim de educație, de infrastructură sau investiții de integrare socială.

Ministrul delegat a arătat totodată că mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 se va desfășura sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

„Promovarea coeziunii și a beneficiilor pe care această politică le aduce în viața de zi cu zi a cetățenilor a reprezentat una dintre preocupările noastre constante, iar propunerile legislative privind viitoarea politică de coeziune reprezintă unul dintre cele mai importante dosare pe care România le va gestiona în perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. Esența viitorului buget multianual va fi concentrată pe ideea de valoare adăugată și suntem pregătiți să depunem toate eforturile, pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, astfel încât să putem pune în evidență impactul pozitiv pe care viitoarea politică de coeziune o poate avea în avansarea proiectului european. Fiecare euro investit în perioada 2007-2013 din pachetul politicii de coeziune a generat 2,74 de euro, care s-au tradus în plan european printr-un milion de noi locuri de muncă create, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construiți sau reabilitați. În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita, ne propunem să fim activi încă din prima zi de mandat, astfel încât să fie asigurate premisele pentru avansarea negocierilor privind viitorul buget european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.


24 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o modalitate suplimentară de cooperare pentru România și Statele Unite ale Americii“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri, 24 octombrie 2018, o întrevedere cu reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU), aflați în vizită de lucru la București.

Reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul delegat a realizat o scurtă trecere în revistă a eforturilor consistente ale Guvernului României în procesul de pregătire a acestui mandat, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru țara noastră.

De asemenea, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate“, „Europa siguranței“, „Europa, actor global“ și „Europa valorilor comune“.

Reprezentanții AmCham au apreciat ocazia de a discuta cu ministrul român pe aceste teme, arătându-se interesați, în special, de consolidarea dialogului și a cooperării pe durata exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În context, oficialul român i-a asigurat pe partenerii americani că România rămâne un promotor ferm al relației transatlantice la nivel european.

„Suntem dedicați atât proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. O relație transatlantică solidă este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea ambelor părți ale Atlanticului, iar Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentară pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns în vederea dezvoltării și extinderii parteneriatului transatlantic“, a subliniat Victor Negrescu.


22 octombrie 2018

Astăzi, 22 octombrie 2018, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a condus întrunirea săptămânală a membrilor Comitetului Intern al MDRAP, care coordonează procesul de pregătire a preluării, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRESRO 2019).

„Până în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al instituțiilor subordonate, suntem în grafic cu toate pregătirile pentru PRESRO 2019”, a declarat domnul Virgil-Alin Chirilă.

Principalele tematici propuse de MDRAP sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt:

 • Coeziune și dezvoltare teritorială;
 • Dezvoltare urbană;
 • Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE;
 • Contracararea declinului demografic;
 • Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS);
 • Cooperarea teritorială europeană:
 • Întărirea cooperării teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificată.

11 septembrie 2018

Victor Negrescu: „Am intrat în linie dreaptă cu pregătirea elementelor de comunicare publică și a aspectelor bugetare pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat luni, 10 septembrie 2018, reuniunea rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilități în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, și ședința grupului de lucru pentru problematica bugetară dedicată mandatului pe care țara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene presupune un efort colectiv, în care sunt implicate toate ministerele, precum și alte instituții publice, este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru și va reprezenta o etapă importantă pentru România în consolidarea profilului său european. Suntem conștienți că succesul unei președinții depinde, în mare măsură, de calitatea specialiștilor care sunt implicați, iar crearea rețelelor de experți dedicate activităților de comunicare și buget, a căror activitate s-a intensificat în ultimele luni, ne permite să eficientizăm eforturile instituționale întreprinse de sistemul public pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat“, a declarat Victor Negrescu.

Oficialul a menționat că, beneficiind de sprijinul rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilități în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe organizează briefinguri de presă, cu o frecvență lunară, care au ca temă atât pregătirea și exercitarea mandatului, cât și afacerile europene în general.

„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene își propune să dea dovadă de viziune și de spirit de inovare, rămânând în același timp în limitele tradiției mandatelor anterioare. Vom depune toate eforturile și energia pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multe dosare, urmărind în egală măsură, calitatea formulelor de compromis și obținerea unui acord în timp util. De aceea, este necesar ca publicul românesc să conștientizeze valoarea acestui moment istoric și să fie la curent cu responsabilitățile care îi revin României în această calitate“, a subliniat Victor Negrescu.

Informații suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziții comune ale statelor membre.


10 septembrie 2018

Pe perioada deținerii, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) are programate 24 de evenimente care se vor desfășura în 9 județe ale țării (Alba, Buzău, Bacău, Caraș-Severin, Iași, Mehedinți, Maramureș, Timiș, Vrancea).

În acest sens, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a finalizat, la sfârșitul lunii august, vizitele de lucru în toate cele nouă județe, unde a avut discuții cu autoritățile publice locale, care și-au manifestat interesul și disponibilitatea în vederea organizării în cele mai bune condiții a acestor evenimente.

Tot în primul semestru al anului viitor, MDRAP va organiza și un eveniment la Bruxelles – Reuniunea RPRO de sprijin acordat programelor de cooperare teritorială europeană INTERREG EUROPE și URBACT.


06 septembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a participat astăzi, 6 septembrie, la reuniunea Comitetului de Coordonare a Sistemului Național de Gestionare a Afacerilor Europene. În cadrul acesteia, s-au continuat discuțiile referitoare la stadiul pregătirilor în vederea preluării, de către România, în primul semestru din anul 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea reuniunii, domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a trecut în revistă principalele aspecte discutate în Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, desfășurat marți, 4 septembrie a.c., la Palatul Victoria, în cadrul căruia a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor care vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat.

* * *

Comitetul de coordonare a Sistemului Național de Gestionare a Afacerilor Europene (CCAE) se întrunește săptămânal, este organizat astfel încât să fie asigurată reprezentarea instituțiilor din aparatul central la nivel de secretar de stat și de director general sau director și are ca scop principal consolidarea profilului României în cadrul UE.


04 septembrie 2018

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor organizate în România în cele șase luni de mandat

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a avut astăzi, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire de lucru, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cu acest prilej, a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat la președinția Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la București și în teritoriu, acoperind toate județele.
România intră, astfel, în etapa finală a părții organizatorice din cadrul procesului de pregătire a mandatului.

”Este un pas foarte important. Toți ne dorim o președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie să o pregătim foarte bine, astfel încât din momentul preluării, lucrurile să meargă foarte bine, așa cum ne-am propus”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

La întâlnirea de lucru de astăzi, de la Palatul Victoria, au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni, atât în ceea ce privește abordarea tematicilor europene, cât și pe palierul organizatoric, pentru pregătirea acestui moment important pentru țara noastră.

În egală măsură, a fost evidențiat faptul că, în acest moment, țara noastră are deja calitatea de „viitoare președinție” în raport cu interlocutorii de la Bruxelles și totodată de „președinție din umbră” în raport cu partenerii austrieci, ceea ce presupune obligații și responsabilități suplimentare pentru România, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.

Exercitarea acestor atribuții reprezintă dovada angajamentului României cu privire la asigurarea continuității agendei europene, prin pregătirea din timp a tranziției negocierilor înspre echipa Președinției României la Consiliul UE.

Discuțiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins și alte subiecte de interes precum Planul de promovare turistică al Ministerului Turismului pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost realizate informări de etapă, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare publică, necesare pentru o înțelegere comună și o acțiune concertată a tuturor ministerelor, atât în dialogul și coordonarea pe plan intern, cât și în dialogul cu partenerii europeni.

***

Informații suplimentare:

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene reprezintă formatul de lucru compus din reprezentanții Guvernului României, ai Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnică și politică pentru momentul în care țara noastră va deține Președinția Consiliului UE.

România va exercita, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele șapte instituții ale Uniunii. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Președinția României la Consiliul UE se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a ține cont de procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană, precum reflecția asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, tranziția spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene și, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene și al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referință ale Uniunii, precum noul cadru strategic de acțiune post-2019 și viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).

Sursa: Guvernul României

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost reprezentat de secretarul de stat Alin-Virgil Chirilă.


04 septembrie 2018

Lansarea celei de-a doua etape a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a lansat marți, 4 septembrie 2018, partea a doua a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“.

Acțiunea se va desfășura în perioada 16 septembrie 2018 - 31 decembrie 2018 și vizează implicarea a 40 de voluntari. Cetățenii interesați să desfășoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, își pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplicației online de pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.

„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăți, astfel încât fiecare român să simtă că acest proiect îi aparține. Programul de voluntariat le permite celor selectați să contribuie cu ideile și proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 s-a desfășurat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, programul-pilot „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“,  în cadrul căruia au participat 38 de voluntari, aleși din peste 200 de aplicanți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.

În afara activităților curente din cadrul instituției, aceștia s-au implicat activ în organizarea și desfășurarea evenimentelor din cadrul ciclului de „Consultări cetățenești privind viitorul Uniunii Europene“, precum și în alte acțiuni de informare dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, organizate sub egida campaniei „Dialoguri Europene“.

Sursa: www.mae.ro


25 iulie 2018

Astazi, 25 iulie 2018, la sediul MDRAP, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirila a condus sedinta de lucru privind dosarele pe care le coordoneaza MDRAP, pentru pregatirea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE.


03 iulie 2018

Experții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) și a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Președinției Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorială - TFTAEU a fost constituit în cadrul Președinției bulgare și funcționează în cadrul Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială, pentru a asigura coordonarea între statele care asigură Președinția Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urbană-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urbană, pentru a susține procesul de elaborare și implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de experți din statele membre care au deținut/dețin/vor deține Președinția Consiliului UE (două Președinții anterioare, Președinția în curs, trei Președinții viitoare), la care se adaugă actorii interesați – Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES și Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorială - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru și s-au trecut în revistă activitățile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile președințiilor anterioare și ale reuniunilor directorilor generali și stabilirea direcțiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicată dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile funcții ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesați, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urbană, Politica de Coeziune etc.), pașii de urmat și calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat și prezentarea intențiilor și a priorităților statelor care vor deține Președinția la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urbană - UATPG au fost dezbătute tematica noilor parteneriate (resurse, activități pregătitoare), reperele pentru Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea și transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE și organizarea următoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va deține Președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în această calitate va coordona activitățile grupurilor de lucru privind Agenda teritorială și Agenda urbană, având un rol important și în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 și în implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodată, în perioada Președinției, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru și reuniunile specifice cooperării informale în domeniile coeziune teritorială și dezvoltare urbană, la nivel de experți și directori generali, precum și reuniunea miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană.


28 iunie 2018

La sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilă s-a întâlnit cu o delegație a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor inițiate la nivelul MDRAP în perspectiva pregătirii preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Cu această ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, care își exprimă întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colaborării dintre MDRAP și direcțiile și serviciile Comisiei Europene, reiterând dorința de a se conlucra în același spirit cu reprezentanții Comisiei, pentru a identifica și a pune în practică noi proiecte de interes care să constituie o punte de legătură între Europa Centrală și Uniunea Europeană.

Totodată, au fost trecute în revistă atât prioritățile în domeniul dezvoltării regionale și în cel al administrației publice, cât și principalele obiective în domeniul fondurilor europene.

„Pentru România, exercitarea Președinției Consiliului UE pentru prima dată va reprezenta o oportunitate de a-și reafirma angajamentul european și de a contribui în mod direct la evoluția spațiului comunitar. Până în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al instituțiilor subordonate (respectiv Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Institutul Național de Administrație), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru și dosarele tematice, calendarul de evenimente și, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribuții specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune și dezvoltare teritorială; Dezvoltare urbană; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorială europeană: Întărirea cooperării teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificată.


26 martie 2018

Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.

Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.

Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.


23 martie 2018

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).

in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.