Prima creșă nouă și prietenoasă cu mediul din programul național de construire de creșe al Guvernului, denumită după Sfânta Ana, Mama Maicii Domnului și Bunica lui Isus Hristos, a fost finalizată în Fălticeni, județul Suceava – a declarat, la ceremonia de inaugurare a creșei, ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Noua creșă, primul obiectiv construit cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost finalizată și predată beneficiarului. Lucrările au demarat pe 18 august a.c. și este prima creșă construită în municipiul Fălticeni în ultimii 30 de ani.

”Construim alte 211 astfel de creșe în România, prin care vom asigura 11.500 noi locuri în creșe pentru cei mici” – a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Creșa va găzdui 70 de copii și este organizată în 3 nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești. De asemenea, creșa beneficiază de 7 dormitoare, 4 camere de joacă, prevăzute cu vestiar și grupuri sanitare, spații pentru luat masa, cabinet medical și spații administrative (birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie și bucătărie).

Este vorba de o creșă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare și 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut. În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinței nZEB la clădirile pentru învățământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%). Conform bilanțului între energia regenerabilă și cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (față de minimum de 30%).

Valoarea contractului de proiectare și execuție a acestei creșe a fost de 15.517.574,11 lei.

După cum este cunoscut, la începutul anului trecut, Ministerul Dezvoltării a demarat un amplu program pentru construirea de creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic și, până acum, au primit finanțare alte 211 astfel de creșe, care vor fi construite în diferite localități ale României.

Publicat: 20/12/2022