A fost lansat primul apel de propuneri de proiecte finanțate din noul program transnațional – Danube Region Programme (Programul pentru Regiunea Dunării)

Primul apel de propuneri de proiecte pentru noul program transnațional - DANUBE REGION PROGRAMME (Programul pentru Regiunea Dunării) a fost lansat astăzi, 29 septembrie 2022 și este deschis până pe 21 noiembrie 2022, orele 14 (CET).

Apelul este disponibil pentru propuneri care vizează prioritățile programului 1, 2, 3 și 4.2:

  1. O Regiune a Dunării mai inteligentă;
  2. O Regiune a Dunării mai verde și fără emisii de carbon;
  3. O Regiune a Dunării mai socială;
  4. O mai bună cooperare pentru guvernanță în Regiunea Dunării: Capacități instituționale sporite pentru guvernanța teritorială și macroregională

Acesta se va desfășura în doi pași – primul constând în depunerea Expresiei de Interes, iar al doilea în depunerea aplicației complete (pentru propunerile care au fost selectate în primul pas). Expresia de Interes va fi completată folosind sistemul electronic de monitorizare (JEMS).

Toate documentele relevante pentru desfășurarea acestui apel, împreună cu alte informații utile, pot fi găsite aici.

Acest prim apel are un buget disponibil de peste 90 mil. euro, ce cuprinde fonduri INTERREG (fonduri reunite FEDR, IPA și ENDICI).

Obiectivul principal al DANUBE REGION PROGRAMME (Programul pentru Regiunea Dunării) este de a finanța proiecte implementate de un parteneriat transnațional extins care se concentrează pe domenii tematice care pot fi abordate în mod eficient prin proiecte transnaționale (de exemplu, depopularea, migrația, inegalitățile economice, dependența energetică, climatul).

Beneficiarii eligibili ai programului sunt:  autorități locale, regionale sau naționale, organisme de drept public, Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizații internaționale și organisme private, inclusiv IMM-uri.

Aria eligibilă a programului este constituită din 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania (landurile Baden Württemberg si Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Moldova şi Ucraina.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) deține rolul de Autoritate Națională și Punct Național de Contact pentru acest program.

Autoritatea de Management este stabilită în cadrul Ministerului Finanțelor din Ungaria, iar Secretariatul Comun, de asemenea, la Budapesta.

Pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari din România, Autoritatea Națională și Punctul Național de Contact care funcționează în MDLPA se află în plin proces de organizare a unei serii de evenimente de promovare a apelului, organizate la Oradea (20 septembrie 2022), Berzasca, jud.  Caraș-Severin (22 septembrie 2022), Galați (27 septembrie 2022), Brașov (4 octombrie 2022), Islaz, jud. Teleorman (tbc pentru 6 octombrie 2022), online (11 octombrie 2022) și București (13 octombrie 2022).

Persoanele interesate să participe la evenimente sunt rugate să se înscrie la următorul link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8zCi0g3sT3C4LbGiUDUyWxXNb95ODX8qmJJvSX5ZDOf7s6A/viewform  sau printr-un e-mail la adresele: alina.mihalache@mdlpa.ro ori simona.arghire@mdlpa.ro.

Pentru orice informații legate de program, persoanele de contact din cadrul Autorității Naționale și Punctului Național de Contact din România sunt:

Alina Mihalache, consilier
alina.mihalache@mdrap.ro

Simona Arghire, consilier
simona.arghire@mdrap.ro